Κακοτοπιές
  Παρασκευή, 29 Ιαν 2016      14:10      0

Κακοτοπιές

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπληρώνουν έναν χρόνο στην εξουσία...

Από τις 25 Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί κοσμογονικές αλλαγές, σε μια χώρα που έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και στη διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους εταίρους και δανειστές μας επέτειναν το αδιέξοδο και υπονόμευσαν οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Η τελευταία δε συμφωνία, που είχε και χαρακτήρα σύνθλιψης των προσδοκιών για κοινωνικό πρόσημο ενός προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει μια αριστερή κυβέρνηση, είναι δηλωτική των προθέσεων των ποικιλώνυμων κέντρων συμφερόντων.

Στα καθ’ ημάς, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μια επικοινωνιακή αντικυβερνητική λαίλαπα επί δικαίους και αδίκους. Αυτό, σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις κινητοποιήσεις διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, που στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων δικαιολογημένα κινητοποιούνται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καθιστά την ατμόσφαιρα άκρως εκρηκτική. Τι μπορεί όμως να κάνει η κυβέρνηση στην παρούσα κρίσιμη στιγμή, όταν τα περιθώρια παρεκκλίσεων από τη συμφωνημένη πολιτική είναι μικρά και τα ντόπια συμφέροντα υποδαυλίζουν την αποσταθεροποίηση;

Το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι να αυτοπροστατευτεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκοπός είναι η εξουσία για την εξουσία, αλλά η πολιτική επιβίωση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα μπορέσει επιτέλους να αλλάξει τα εγχώρια πολιτικά δεδομένα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κοινωνία έχει κουραστεί και απογοητευτεί και πως επαναλαμβανόμενες αστοχίες μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων. Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αναδιοργάνωση των κυβερνητικών επιτελείων, επαναπροσδιορισμό του κυβερνητικού έργου και ανανοηματοδότηση του πολιτικού οράματος. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μπορεί ακόμη να θέτει ο ίδιος την ατζέντα και να επαναπροσεγγίσει τον ελληνικό λαό, που νιώθει εκτός των εξελίξεων που αφορούν στο μέλλον του.

Γεγονότα που καταδεικνύουν αδυναμία συντονισμού και δίνουν αφορμές για φθορά στο ηθικό πλεονέκτημα που η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν ακόμη, γιατί δεν κουβαλάνε βαρίδια από το παρελθόν, δημιουργούν εικόνα σύγχυσης και πολιτικού αδιεξόδου. Οι έμπειροι αντίπαλοί του, του «παλαιού καθεστώτος», τα εκμεταλλεύονται στο έπακρο, θέλοντας να τραβήξουν το χαλί της χώρας κάτω από τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η έκθεση μεγάλη. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει πάση ανάγκη να αποφύγουν τις επόμενες κακοτοπιές που μπορεί να παραδώσουν τη χώρα πίσω σε αυτούς που τη ρήμαξαν...

Στρυμών

 

Τεύχος 324

ΣΧΟΛΙΑ