Η μελαγχολία προηγείται των Χριστουγέννων
  Δευτέρα, 28 Δεκ 2015      14:28      0

Η μελαγχολία προηγείται των Χριστουγέννων

Αν μπει κάποιος στον πειρασμό να συγκρίνει τα περσινά με τα φετινά Χριστούγεννα, αναπόφευκτα θα διακρίνει την απουσία της –έστω και μετριοπαθούς– αισιοδοξίας του Δεκεμβρίου του 2014...

Τότε υπήρχε η ελπίδα αλλαγής κατεύθυνσης, που θα επισφραγιζόταν με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου 2015. Κανείς δεν πίστευε ότι η χώρα θα ξέφευγε τόσο εύκολα από τις μνημονιακές πολιτικές που εγκαινιάστηκαν το μακρινό πια 2010, ωστόσο ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι πραγματικά κάτι θα αλλάξει.

Όλη η αυτή χρονιά, που σημαδεύτηκε από πολύ μεγάλα γεγονότα, η χρονιά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν έσβησε τελείως την ελπίδα, αλλά προκάλεσε μια δικαιολογημένη απογοήτευση. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε τις μάχες του απέναντι σε σκληρούς αντιπάλους, που δεν λένε να κατανοήσουν ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο και με τέτοιο τρόπο έναν ολόκληρο λαό. Capital controls, δημοψήφισμα, δεύτερες εκλογές, προσφυγικό όξυναν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, επιτείνοντας την ανασφάλεια.

Ανακουφισμένοι, πάντως, από την απαλλαγή από πολιτικούς που στέκονταν αφ’ υψηλού, οι Έλληνες πολίτες στάθηκαν δίπλα στη νέα κυβέρνηση, δεχόμενοι και τη χρησιμοποίηση του «όχι» του δημοψηφίσματος για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας. Παρά την ήττα που υπέστη η ελληνική πλευρά, γεννήθηκε η προσδοκία ότι η νέα συμφωνία θα συνοδεύεται από την επιείκεια των δανειστών για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τη χώρα μας. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει το επιθυμητό φως στο τούνελ, αλλά η διαπραγμάτευση προχωράει.

Η καθημερινότητα όμως παραμένει δύσκολη για τους πολίτες. Η καταναλωτική τους δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και η δυνατότητα για εορταστικές αγορές θα παραμείνει για έκτη χρονιά προνόμιο για πολύ λίγους. Ως αποτέλεσμα, οι καταστηματάρχες βλέπουν τους άλλοτε πελάτες τους να περνούν απέξω και εις μάτην περιμένουν την είσοδό τους. Στην πλέον δυσχερή κατάσταση βρίσκονται οι άνεργοι και αυτοί που το εισόδημά τους είναι πενιχρό και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σε όλα αυτά προστίθεται η εικόνα των προσφύγων και των μεταναστών που, επιζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Η ανθρωπιστική κρίση, δυστυχώς, είναι ακόμη παρούσα. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα φωτεινά λαμπιόνια, τα στολισμένα δέντρα, οι εντυπωσιακές βιτρίνες, η οικογενειακή θαλπωρή και η σπιτική ζεστασιά –που δεν είναι στις μέρες μας αυτονόητα–, όπως, φυσικά, και η αναζήτηση του μεταφυσικού στη γέννηση του θείου βρέφους θα απαλύνουν έστω και προσωρινά τη μελαγχολία μας, που τα τελευταία προηγείται των Χριστουγέννων...

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Στρυμών

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στο τεύχος 320, 24 Δεκεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ