Η Κομισιόν απέρριψε πρόγραμμα στήριξης για 400.000 ανέργους!
  Παρασκευή, 24 Μάι 2013      09:53      0

Η Κομισιόν απέρριψε πρόγραμμα στήριξης για 400.000 ανέργους!

Πρόκειται για το πρόγραμμα που προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σε κοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων, μελών οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο...

Ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, που είχαν καταρτίσει από κοινού υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ και το οποίο είχε την έγκριση της τρόικας, "κόπηκε" από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.


Πρόκειται για το πρόγραμμα που προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σεκοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων – μελών οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το πρόγραμμα ενώ έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και έχει αποσπάσει την έγκριση της τρόικας, απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μη συμβατό μετους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

Η άρνηση επισημοποιήθηκε σε προχθεσινή συνάντηση που είχε ουπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης με τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσηςΑπασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης της Ε.Ε. κ. Κος Ρισέλ, ο οποίος,σύμφωνα με πληροφορίες που απορρέουν από το υπ. Εργασίας, απέρριψε τοπρόγραμμα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Κοινότητα θα απαιτήσει τα χρήματα πίσωσε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ!


Η αιτιολογία που προβάλλεται απότην αρμόδια διεύθυνση είναι ότι η λογική του προγράμματος, αντίκειται στουςκανονισμούς της Ε.Ε. για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού ΚοινωνικούΤαμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις». Το παράδοξο είναι ότιτο πρόγραμμα έχει εγκριθεί με τις ευλογίες της τρόικας, η οποία στο πρόσφατοΜεσοπρόθεσμο, αναφέρει τη σχετική πρωτοβουλία μεταξύ των μέτρων στήριξης τουκοινωνικού ιστού. Αντίστοιχα ευνοϊκή ήταν η τοποθέτηση της τρόικας σε επιστολήτης προς το υπ. Εργασίας στις 11 Μαρτίου, στην οποία σημειώνει ότι «τα προγράμματααυτά αποτελούν κεντρική συνιστώσα του ευρύτερου προγράμματος οικονομικήςπροσαρμογής, ιδίως δε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξανόμενων οικονομικώνκαι κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανερχόμενη μακροχρόνια ανεργίααπουσία ενός γενικού δικτύου ασφαλείας». Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία αφοράσε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη για κοινωφελή εργασία, καλύπτοντας τομισθολογικό κόστος 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών, ή 427ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, αναλαμβάνοντας και την κάλυψη τωνασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του ίδιου του εργαζόμενου.

 

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στα προγράμματα για τηναντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, έγινε αφορμή πρόσφατα και για δημόσιακριτική από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Ευρ.Επιτροπή και τον πρόεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο, με τον κ. Σόιμπλε να υποστηρίζειότι «δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, λέγοντας σε μια ολόκληρη γενιάότι θα πρέπει να περιμένει δέκα χρόνια. Θα πρέπει να βιαστούμε».

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Βρούτσης και ο κ. Ρισέλβρέθηκαν από κοινού χθες σε Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τηνπροετοιμασία της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, χωρίς ωστόσο να θέσουνδημοσίως το θέμα. Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε την επέκτασητου προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών»,μέσα από 75.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης, πέραν των 126.000 ωφελουμένων μέχρισήμερα που έχουν υποβάλει αιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ