Γιώργος Δελαστίκ: Ούτε ένα ευρώ τέλη διέλευσης από τον αγωγό!
  Παρασκευή, 2 Αυγ 2013      13:03      0

Γιώργος Δελαστίκ: Ούτε ένα ευρώ τέλη διέλευσης από τον αγωγό!

Το χειρότερο είναι ότι διαγράφονται ήδη οι απειλητικές σκιές που επιβεβαιώνουν ότι θα υλοποιηθούν οι χειρότερες υποψίες...

Το χειρότεροείναι ότι διαγράφονται ήδη οι απειλητικές σκιές που επιβεβαιώνουν ότι θαυλοποιηθούν οι χειρότερες υποψίες: μέσω του αγωγού TAP η χώρα μας θα καταστείσταδιακά ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας!


Με το κυπριακότραπεζικό σύστημα ολοκληρωτικά διαλυμένο για πάντα, είναι εντελώς αδύνατη ηκατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.

 

 

του Γιώργου Δελαστίκ

 

 

Εξοργιστικόείναι αυτό που αποκαλύφθηκε ότι υπέγραψε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για τοσε βαθμό γελοιότητας πολυδιαφημισμένο Διαδριατικό Αγωγό (TAP) φυσικού αερίου, οοποίος θα μεταφέρει στη Νότια Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας φυσικόαέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία: η χώρα μας δεν θα εισπράττει... ούτε έναευρώ τέλος διέλευσης από το φυσικό αέριο που θα περνά όταν ο αγωγός τεθεί σελειτουργία το 2019! Τζάμπα εντελώς παραχώρησε το ελληνικό έδαφος σε μήκος 547χιλιομέτρων ο Σαμαράς στους Αζέρους, τους Τούρκους και τους Ευρωπαίους για ναπεράσουν τον αγωγό τους! Δωρεάν εκχώρησε το οικόπεδο!


Το μόνοαναμενόμενο έσοδο του Δημοσίου από τον TAP θα είναι κάποια εντελώς ασήμανταφορολογικά έσοδα ύψους, όπως υπολογίζεται, το πολύ 320 εκατ. ευρώ σε... 15χρόνια! Δηλαδή 20 με 21 εκατ. ευρώ το χρόνο!


Αυτό πρακτικάσημαίνει ότι με τα έσοδα του... «ενεργειακού κόμβου» του Αντώνη Σαμαρά η Ελλάδαμπορεί, π.χ., μέσα σε μόλις... 60 (!) χρονάκια να καλύψει την «τρύπα» που θαδημιουργηθεί φέτος, μόνο φέτος, στον ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ. Τοσυνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ, που είναι μέχρι στιγμής 2,5 δις ευρώ, το ξεχρεώνουντα έσοδα του TAP σε... 125 χρόνια, αν όλα πάνε κατʼ ευχήν. Εμίρηδες μας έκανανο Σαμαράς και ο Βενιζέλος!

 

 

Ξεπουλάνε τη χώρα

Κάνει λάθοςόποιος πονηρός Έλληνας σκέφτεται ότι για να φέρονται τόσο ηλίθια στο θέμα τωντελών διέλευσης οι ηγέτες της ΝΔ και των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ θα έχουνσίγουρα εξασφαλίσει κάποια άλλα οφέλη για την Ελλάδα, πολύ σημαντικότερα. Δενέχουν εξασφαλίσει απολύτως τίποτα.


Δεν έχουνεξασφαλίσει ούτε καν να αγοράζει η χώρα μας φυσικό αέριο από τον αγωγό που θαπερνά από τα εδάφη μας! Να αγοράζει, δηλαδή, σε διεθνείς τιμές, όχιπρονομιακές!


Για τα μάτια τουκόσμου, τα κυβερνητικά λαμόγια λένε ότι δήθεν τώρα η ΔΕΠΑ υπέβαλε προσφορά γιανα μπορεί να αγοράζει από το 2019 ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερινόφυσικό αέριο. Παραμύθια! Ποια ΔΕΠΑ; Η ανύπαρκτη; Πρώτα η ΔΕΠΑ θα πωληθεί έναντιπινακίου φακής σε «κολλητούς» της κυβέρνησης Τσολάκογλου με πολλαπλές δουλείεςκαι δεσμεύσεις και έπειτα οι νέοι «μαυραγορίτες» κάτοχοί της θα κάνουν ή όχιπροσφορά.


Ο Σαμαράς δενεξασφάλισε ούτε καν συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινοπραξία που θαεκμεταλλεύεται τον TAP όταν λειτουργήσει έναντι της παραχώρησης της ελληνικήςγης για τη διέλευσή του. Τώρα, λένε, θα αρχίσουν συζητήσεις ώστε το Ελληνικό Δημόσιονα... αγοράσει –προσοχή, να αγοράσει!– ποσοστό 1% έως το πολύ 5% τηςκοινοπραξίας ώστε από το 2019 να συμμετέχει στα όποια κέρδη παρουσιάσει ηεκμετάλλευση του TAP.


Με άλλα λόγια,θα τους... πληρώσουμε κι από πάνω –και μάλιστα προκαταβολικά!– για να παίρνουμεγύρω στο 1% των μελλοντικών κερδών που θα παρουσιάζει ο TAP, αφού προηγουμένωςέχουν γίνει όλες οι λογιστικές απάτες ελαχιστοποίησης εικονικά των κερδών ώστενα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των βασικών μετόχων – Άγγλων, Γερμανών, Γάλλων,Αζέρων και... Τούρκων!


Καλά που είναικαι πατριώτης ο Σαμαράς, γιατί διαφορετικά μπορεί να μας παγίδευαν οι ξένοι καινα μην υπερασπιζόταν άλλος πρωθυπουργός τόσο αποτελεσματικά τα ελληνικάσυμφέροντα!

 

 

Ελλάδα εναντίον Ρωσίας


Πολύ σοβαρότερεςείναι οι επιπτώσεις της κατασκευής του TAP στο πολιτικό επίπεδο.


Ο μοιραίος γιατην Ελλάδα Γιώργος Παπανδρέου, στο ελάχιστο διάστημα που κυβέρνησε τη χώρα,εναρμονιζόμενος με την αμερικανική ενεργειακή πολιτική κατόρθωσε να υπονομεύσειτο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριοστην Ιταλία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους αγωγούςαζερινού φυσικού αερίου – δηλαδή τον TAP, τον Nabucco ή και τους δύο.


Προηγουμένως, οΓ. Παπανδρέου είχε ματαιώσει την κατασκευή και του αγωγού μεταφοράς ρωσικούπετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.


Η εκδίωξη απότον Σαμαρά των Ρώσων με βρώμικο τρόπο από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τουΔΕΣΦΑ στο φυσικό αέριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματίες πουσυνδέονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, παρόλο που πρόσφεραν λιγότερο από ταμισά λεφτά που έδιναν οι Ρώσοι, οριστικοποίησε το πέρασμα της Ελλάδας στοαντιρωσικό ενεργειακό στρατόπεδο. Έχουμε, μάλιστα, ισχυρή την εντύπωση ότι αυτόδεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και αν ποτέ σχηματιστεί κυβέρνηση με πυρήνα τονΣΥΡΙΖΑ.


«Επίθεσηεναντίον της Gazprom»,του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, χαρακτηρίζει στον τίτλο της την κατασκευή τουαγωγού TAP η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Die Zeit.


Ευνόητο είναιότι η ένταξη από τον Σαμαρά της Ελλάδας στο αντιρωσικό στρατόπεδο, σε πλήρηδιάσταση με την πολιτική που ακολουθούσε ο Κώστας Καραμανλής όταν ήταν αυτόςαρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός, θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Δενμπορεί πλέον η Αθήνα να υπολογίζει στη στήριξη της Μόσχας ούτε στιςελληνοτουρκικές διαφορές ούτε στο Κυπριακό, αφού ο Σαμαράς έκανε την Ελλάδαεχθρό της Ρωσίας, συνεχίζοντας την ολέθρια πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, τουοποίου αποδεικνύεται πιστός ομοϊδεάτης και μαθητής...

 

 

Όμηροι των Τούρκων!


Δεν είναι όμωςότι η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη δυσαρέσκεια των Ρώσων για έναθέμα που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.


Το χειρότεροείναι ότι διαγράφονται ήδη οι απειλητικές σκιές που επιβεβαιώνουν ότι θαυλοποιηθούν οι χειρότερες υποψίες: μέσω του αγωγού TAP η χώρα μας θα καταστείσταδιακά ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας!


Οι επαΐοντεςσυνειδητά υποβαθμίζουν τη σημασία ενός εξαιρετικά σοβαρού γεγονότος. Η Τουρκίακαι το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν πέρσι και υποτίθεται ότι θα αρχίσουν νακατασκευάζουν από φέτος έναν αποκλειστικά δικό τους αγωγό που θα ξεκινά από τηνΚασπία στο Αζερμπαϊτζάν, θα περνά στη Γεωργία και έπειτα θα διασχίζει ολόκληρητην Τουρκία, από τα ανατολικά της σύνορα με τη Γεωργία μέχρι τα σύνορα στοευρωπαϊκό τμήμα της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Ο Αγωγός τηςΑνατολίας (TANAP) είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ ακριβότερος από τον TAP. Έχειμήκος 2.000 χιλιομέτρων (έναντι 847 χιλιομέτρων του TAP) και σαφώς ακριβότερος,καθώς προϋπολογίζεται να κοστίσει τουλάχιστον 6 δις ευρώ έναντι 4 του TAP. ΣτονTANAP συμμετέχουν με 20% οι Τούρκοι και με 80% οι Αζέροι.


Από τον TANAP θαεφοδιάζεται με φυσικό αέριο ο TAP. Από τη στιγμή όμως που ο TANAP είναιαζεροτουρκικός, ο Ερντογάν και οι κυβερνήσεις της Άγκυρας εν γένει έχουν νομικάκαι πολιτικά κάθε δικαίωμα να καθορίζουν αυτές πόσο φυσικό αέριο θα παρέχουνστον TAP και ποιας προέλευσης θα είναι το αέριο αυτό. De facto οι Τούρκοι γίνονται έτσι άρχοντες τουTAP!


Για την Ελλάδααυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, ιδίως αν αρχίσει σταδιακά ο εφοδιασμόςκαι της ελληνικής αγοράς με αζερινό φυσικό αέριο μέσω TAP. Η χώρα μαςκαθίσταται έτσι αντικειμενικά ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας στον τομέα τουφυσικού αερίου! Όποτε θέλει η Άγκυρα θα περιορίζει ή και θα κόβει την παροχήαερίου προς την Ελλάδα με διάφορα προσχήματα, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσειςθα είναι τεταμένες για οποιοδήποτε λόγο.

 

 

Αιχμάλωτη και η Κύπρος


Πολύ αρνητικήεξέλιξη και για το φυσικό αέριο της Κύπρου συνιστά η κατασκευή του TAP, όπως,άλλωστε, το ίδιο θα ήταν και η επιλογή του Nabucco.


Η κατασκευή,μάλιστα, του TANAP κάνει τα πράγματα πολύ, πολύ χειρότερα. Ο αγωγός αυτός θαπερνά από το Καϊσερί, πολύ κοντά στο λιμάνι του Τζεϊχάν που βρίσκεται απέναντιαπό την Κύπρο. Με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ολοκληρωτικά διαλυμένο γιαπάντα, είναι εντελώς αδύνατη η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου -Ελλάδας. Όλες οι ξένες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το κυπριακό φυσικό αέριοθα αποφασίσουν να το διοχετεύσουν στους αγωγούς TANAP - TAP!


Αυτό παρέχειτεράστια δυνατότητα άσκησης πολιτικών πιέσεων των κυβερνήσεων της Άγκυρας επίτης Κύπρου. Να δέχονται ή να μην δέχονται φυσικό αέριο κυπριακής προέλευσηςανάλογα με το αν η Λευκωσία πειθαρχεί ή όχι στις απαιτήσεις τους, αν κάνει ήόχι βήματα νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής του «Αττίλα».


Με την οικτρήοικονομική κατάσταση της Κύπρου, που σύντομα θα γίνει αφόρητη και όλοι οιΚύπριοι θα ψάχνουν για πηγές χρημάτων, αλλά και με Πρόεδρο το φανατικό υπέρμαχοτου Σχεδίου Ανάν, Νίκο Αναστασιάδη, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουνπραγματικότητα τα πιο εφιαλτικά σενάρια.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 194)

ΣΧΟΛΙΑ