Γ. Μουζάλας: «Φοβάμαι πως οι Σκοπιανοί θα κλείσουν τα σύνορα»
  Παρασκευή, 12 Φεβ 2016      00:10      0

Γ. Μουζάλας: «Φοβάμαι πως οι Σκοπιανοί θα κλείσουν τα σύνορα»

Κρίνεται η συνοχή και το μέλλον της ΕΕ – Φορτώνουν το Μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΜΠΙΛΗ

Τα «Επίκαιρα» συνομίλησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που δίνει τον δικό του αγώνα εντός και εκτός συνόρων. Στο ερώτημά μας για την πορεία των έργων για τα κέντρα υποδοχής ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «τα “hot spots”, απ’ ότι φαίνεται, θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είναι λειτουργικά τέλη Φλεβάρη, οι εργασίες θα έχουν τελειώσει στα μέσα Φλεβάρη, τουλάχιστον στα τρία από τα πέντε, και θα είναι σίγουρα τα τέσσερα από τα πέντε ή και τα πέντε λειτουργικά από τον Μάρτη».

Σε ό,τι αφορά στην αναμενόμενη έκθεση της Κομισιόν, επισήμανε: «Νομίζω ότι οι εκθέσεις θα είναι καλύτερες από τα λίγα που ξέρω, γιατί δεν έχω πάρει ακόμα το χαρτί στα χέρια μου. Ξέρω ότι θα είναι καλύτερο από το αρχικό, βάζει τις παρατηρήσεις για τη Σένγκεν που δεν είναι παράλογες, αλλά επίσης αυτές είναι παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και σε άλλες 17 χώρες». Όσο για τα Σκόπια τόνισε πως «παρότι η επίσημη πολιτική θέση της Ευρώπης είναι αντίθετη με το κλείσιμο των συνόρων, θα πρέπει να θεωρούμε –και να προετοιμαζόμαστε ως κυβέρνηση– ότι δεν είναι απίθανο ένα κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια».

Χωρίς να είναι γνωστές οι αποφάσεις από τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τη στιγμή της συνομιλίας μας, ρωτήσαμε τον κ. Μουζάλα για τη θέση που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σωστό αυτό. Εάν ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να είναι στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να διασώζει αυτούς τους δυστυχείς μέσα από τις βάρκες και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, είναι πολύ θετικό».

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ