Φαντάσματα…
  Τετάρτη, 24 Φεβ 2016      14:20      0

Φαντάσματα…

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική Κοινή Γνώμη πέρα από τα υπόλοιπα ζητήματα που την ταλανίζουν συνταράσσεται και από την πολύκροτη υπόθεση Ρίχτερ...

Ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ σε ένα πόνημά του για τη Μάχη της Κρήτης υποβιβάζει τη θυσία των αμυνόμενων Κρητών για την υπεράσπιση της πατρώας γης και αποδίδει ουσιαστικά τις σφαγές της Βέρμαχτ στον κατευνασμό για τις «ωμότητες» των αντιστεκόμενων κατοίκων της μεγαλονήσου.

 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που η ιστορία αποτελούσε ανέκαθεν πεδίο ιδεολογικών μαχών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το βιβλίο του κ. Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η αναγόρευσή του ως επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας των κατοίκων του νησιού. Η υπόθεση έφθασε μέχρι τα δικαστήρια. Ο κ. Ρίχτερ απαλλάχθηκε του κατηγορητηρίου, γεγονός που επίσης πυροδότησε αντιδράσεις.

 

Δεν θα κρίνουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, αφού υπεισέρχονται και ζητήματα ελευθερίας του λόγου, ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Ρίχτερ, ο οποίος σημειωτέον έχει βραβευθεί και από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ως φιλέλληνας (!) θα έπρεπε να είναι περισσότερο επαγγελματίας ιστορικός παρά «επαγγελματίας Γερμανός». Η εξομοίωση θηριωδιών με την αντίσταση των λαών δεν συνεισφέρει τίποτε στην ιστοριογραφία, ειδικά για μια μάχη που έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο κρίσιμες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η ανδρεία του λαού της Κρήτης απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα αποτελεί μέχρι και σήμερα πρότυπο αντίστασης και ανδρείας.

 

Δεν είναι ιστορικά θεμιτό κάποιος να επικαλείται συνθήκες, κυβερνήσεις που εγκατέλειψαν τη χώρα και συνθηκολογήσεις για να κατηγορήσει κάποιον που αγωνιζόταν για τη ζωή του, την οικογένειά του, το σπίτι του και την πατρίδα του. Δεν είναι ιστορικά θεμιτό, στο όνομα ενός επιστημονικού ορθολογισμού, που τελικά αυτοακυρώνεται, οποιοσδήποτε κι απ’ όπου κι αν προέρχεται να αναθεωρεί με επιλεκτικό τρόπο όχι μόνο ερμηνείες αλλά και πραγματικά γεγονότα, ακόμη κι αν είναι απόγονος, βιολογικά ή πολιτισμικά, των στρατιωτών της Βέρμαχτ.

 

Και ο κ. Ρίχτερ συνεχίζει τα ατοπήματα δηλώνοντας έκπληκτος για τις απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις, αφού θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα -ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό- να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης (!), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

 

Με αυτά που διατείνεται ο κ. Ρίχτερ, πέρα ότι προκαλεί για μια ακόμη φορά έναν λαό και την επιστημονική κοινότητα, ξυπνάει φαντάσματα του παρελθόντος, πετυχαίνοντας αυτό που μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταφέρνει καθημερινά…

 

Τεύχος 328

ΣΧΟΛΙΑ