Ερευνώνται τα αίτια της μοιραίας πτήσης του «Χιούι»
  Πέμπτη, 20 Απρ 2017      10:24      0

Ερευνώνται τα αίτια της μοιραίας πτήσης του «Χιούι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, περίπου στα 500 πόδια, δηλαδή μόλις 170 μέτρα...

Μία ημέρα μετά το τραγικο δυστύχημα με το ελικόπτερο τύπου «Χιούι» (UH-1H) στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, που στοίχισε τη ζωή σε τεσσερις αξιωματικούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στα αίτια που προκάλεσαν τη μοιραία πτώση.

Εκ των στοιχείων που ήδη υπάρχουν στη διάθεση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο και συντονίζει τη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρου, δεν προκύπτει ελλιπής συντήρηση ή κάποια υποψία μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες κατά την επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αρχιπλοίαρχος Β. Μπελετσιώτης, στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Χιούι» πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, περίπου στα 500 πόδια, δηλαδή μόλις 170 μέτρα. Το συγκεκριμένο ύψος υπό τις χθεσινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, όπου λόφοι και πλαγιές εναλλάσσονται, είναι αρκετά χαμηλό, όχι όμως ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου αποστολές.

Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν το «Χιούι» ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά. Κρίσιμο ρόλο στο έργο της διερευνητικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί θα διαδραματίσει η υπολοχαγός κ. Πλεξίδα που επέζησε από τη συντριβή του «Χιούι» και μπορεί με τη μαρτυρία της να βοηθήσει τους εμπειρογνώμονες που έχουν επιληφθεί. Υπολογίζεται πως οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα. Χθες έγινε, επίσης, η νεκροψία-νεκροτομή στις σορούς των τεσσάρων αξιωματικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ