"Επιχείρηση σκούπα" στην ΕΛ.ΑΣ- Ποιες οι σχέσεις ανώτατων
αξιωματούχων με τη Χ.Α
  Τρίτη, 24 Σεπ 2013      11:31      0

"Επιχείρηση σκούπα" στην ΕΛ.ΑΣ- Ποιες οι σχέσεις ανώτατων αξιωματούχων με τη Χ.Α

Ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. μετά την απόφαση Δένδια να αναθέσει στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έρευνα για τις σχέσεις αστυνομικών - Χρυσής Αυγής...

Η προκλητική αδράνεια που επέδειξαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Χαλκίδας έναντι οπλισμένων με ρόπαλα μελών της Χρυσής Αυγής, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να απομακρύνει οκτώ αξιωματικούς, επικεφαλής ευαίσθητων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως της ΕΚΑΜ και της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.


Στη Χαλκίδα, όπου τα όσα συνέβησαν οδήγησαν στην παραίτηση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Γ. Δικόπουλου και επικρατέστερου για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του «περιφερειάρχη» Στερεάς Ελλάδος Απόστολου Κασκάνη, αρχικώς οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν για να συλλάβουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής και χρειάστηκε να σταλεί διμοιρία από την Αθήνα.


Ακολούθως, δεν συνέλεξαν επαρκή στοιχεία εις βάρος επτά προσαχθέντων, με αποτέλεσμα την επομένη να αφεθούν ελεύθεροι!


Όπως σημειώνει η Καθημερινή, οι χειρισμοί του κ. Δένδια, παρότι έχουν την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, προκαλούν την αντίδραση μερίδας «γαλάζιων» στελεχών, που εκφράζουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εκλογική επιρροή της ΝΔ.


Την ίδια ώρα ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να αναθέσει στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έρευνα για τις σχέσεις αστυνομικών - Χρυσής Αυγής. 


Κι αυτό διότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της έρευνας, η ηγεσία του Σώματος απομάκρυνε συνολικά οκτώ αξιωματικούς, οι οποίοι ήταν διοικητές «ευαίσθητων» υπηρεσιών, όπως η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος.


Πηγή της Κατεχάκη, άφησε να εννοηθεί ότι για ορισμένους από τους συγκεκριμένους αξιωματικούς και τις υπηρεσίες των οποίων προΐσταντο είχαν προκύψει ενδείξεις για ευθύνες ή παραλείψεις τους σε υποθέσεις της Χρυσής Αυγής.


Ειδικότερα, σε άλλες υπηρεσίες μετακινήθηκαν: ο προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Γιώργος Νίτσας, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΚΑΜ Γιώργος Ψωμάς και Γιάννης Μπουραντάς, ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Δημήτρης Σμυρλής, ο επικεφαλής του Τμήματος Όπλων της Κρατικής Ασφάλειας Αντώνης Δουκάκης και ο διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ Ζάχος Καββαδίας.


Επιπλέον, αντικαταστάθηκαν ο διοικητής του Α.Τ. Νίκαιας και ο επικεφαλής της διμοιρίας της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στο Κερατσίνι.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια είχαν προνομιακή σχέση με αξιωματικούς του αστυνομικού τοπικού τμήματος. Επίσης, ο επικεφαλής της ΥΑΤ στο Κερατσίνι ελέγχεται για την αδράνεια των μελών της διμοιρίας του, όταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων (την 18η Σεπτεμβρίου) άτομα που βρίσκονταν δίπλα στους αστυνομικούς πετούσαν πέτρες χωρίς να συλληφθούν.


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κάποια από τα άτομα που έχουν καταγραφεί στο σχετικό βίντεο (αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο) ανήκουν στην Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής, στη Νίκαια.


Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Οι μετακινούμενοι αστυνομικοί δηλώνουν έκπληκτοι για τις εξελίξεις, ενώ ακόμα και ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος αποδίδουν τις αλλαγές σε «τακτικισμούς» της ηγεσίας του Σώματος. 


Πάντως, αστυνομική πηγή εξήγησε χθες στην «Καθημερινή» ότι εντολή του κ. Δένδια είναι οι Εσωτερικές Υποθέσεις να επανεξετάσουν μία προς μία όλες τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχει εμπλοκή αστυνομικών, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες συλλήψεις διοικητών τμημάτων της Δυτικής Αττικής για εκβιασμούς σε βάρος αλλοδαπών κ.ά. 


Έρευνα, επίσης, και για ενδεχόμενες διασυνδέσεις της Χ.Α. με εν ενεργεία στρατιωτικούς θα διεξαγάγει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλου.Ποιοι είναι οι Δικόπουλος και Κασκάνης


Ο αντιστράτηγος Γιάννης Δικόπουλος, που εξωθήθηκε σε παραίτησηχθες από τη θέση του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, εθεωρείτο μέχρι πρότινοςφαβορί για τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μετά και την αποστρατεία του κ. ΝίκουΠαπαγιαννόπουλου, τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο κ. Δικόπουλος είχε άλλωστε προαχθεί προ εξαμήνουπερίπου στο βαθμό του αντιστρατήγου και είχε αναλάβει καθήκοντα γενικούεπιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος.

 

Χαρακτηριζόταν «επιχειρησιακός» αξιωματικός και πρόσφαταείχε κεντρικό ρόλο στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των Αλβανών δραπετώντης φυλακής Τρικάλων. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα συντόνισε επιχειρήσεις «σκούπα»σε Πελοπόννησο και αλλού. Υπήρξε ο μακροβιότερος διοικητής στην ΑσφάλειαΑττικής, όπου τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2009, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβεκαι την ηγεσία της ΓΑΔΑ. Υπηρέτησε 17 χρόνια στη Δίωξη Ναρκωτικών, ενώ τηνπερίοδο 2004 - 2009 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γ΄ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείαςτης ΕΥΠ. Δυσαρέσκεια προκάλεσε ωστόσο πρόσφατα η αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. σταεπεισόδια στον Μελιγαλά.

 

Από την άλλη, ο υποστράτηγος Απόστολος Κασκάνης, υπήρξε επίσειρά ετών «δεξί» χέρι του κ. Δικόπουλου. Υπηρέτησε στη Δίωξη Ναρκωτικών, τηςοποίας ήταν προϊστάμενος μέχρι τη μετακίνησή του στη Λαμία, όπου ανέλαβε χρέηγενικού αστυνομικού επιθεωρητή Στερεάς Ελλάδας. 


Και αυτός είχε ενεργό ρόλο στηνπρόσφατη επιχείρηση για τη σύλληψη των Αλβανών δραπετών σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα.Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων


«Τηντελευταία τριετία υπάρχουν πάμπολλα περιστατικά στα οποία συνάδελφοι επέδειξανανοχή σε κρούσματα βίας από μελή της Χρυσής Αυγής», παραδέχτηκε οΧρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Αποκάλυψε επίσηςότι η ομοσπονδία είχε κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τηναντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. «Δυστυχώς όμως»όπως είπε «οι εκκλήσεις και οι παρεμβάσεις δεν εισακούστηκαν». 

ΣΧΟΛΙΑ