Επιβεβαίωση των "Επικαίρων" για τη Θράκη - Ορθή αντίδραση
Αβραμόπουλου
  Τρίτη, 18 Σεπ 2012      16:36      0

Επιβεβαίωση των "Επικαίρων" για τη Θράκη - Ορθή αντίδραση Αβραμόπουλου

Την δράση παρακρατικών οργανώσεων στην Δυτική Θράκη επιβεβαίωσε εμμέσως πλήν σαφώς ο Δ. Αβραμόπουλος...

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας για την μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής αλλά και για ορισμένους που επιχειρούν να την χειραγωγήσουν είπε ότι «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δράση παρακρατικών οργανώσεων στην Θράκη και εκεί έχουν γνώση οι φύλακες».

 

"Ο γεωπολιτικός χάρτης μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Αυτό μας επιβάλλει να εξασφαλίσουμε, ως κράτος και ως έθνος, την εσωτερική μας ενότητα και συνοχή, που δυστυχώς κλονίζεται σήμερα στην καρδιά μιας γενικευμένης κρίσης, αλλά και να αποφασίσουμε, συνδιαμορφώνοντας πολιτικές, για την πορεία που η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει όχι μονάχα στην κρίση και μετά από αυτή, αλλά βλέποντας σε βάθος χρόνου και για τις επόμενες δεκαετίες" τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Και συνέχισε λέγοντας ότι "παρά την κρίση, η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον περίγυρό της και να διατηρήσει αλώβητη την εθνική κυριαρχία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχει πληγεί σοβαρά το κύρος και η εικόνα της χώρας μας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει, το συντομότερο δυνατόν, την αξιοπιστία της και να ανορθώσει την διεθνή της εικόνα. Αυτό αποτελεί για το Υπουργείο Εξωτερικών κορυφαία προτεραιότητα, γιατί συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, την αναθέρμανση της οικονομίας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και βέβαια την προσέλκυση επενδύσεων".

 

 

Επιπροσθέτως, ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι πολιτκός υπεύθυνος για την μουσουλμανική μειονότητα δεν πρέπει να είναι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και τα υπόλοιπα υπουργεία επισημαίνοντας ότι «Δεν είναι εξωτερική υπόθεση η Θράκη».
 

 

 

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «παραμένει «σθεναρός υποστηρικτής και αρωγός των δίκαιων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ομογενών μας στην Τουρκία» συμπληρώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η τουρκική πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και της ενταξιακής της πορείας έχει προβεί σε κάποιες, καταρχήν, θετικές χειρονομίες, για την αποκατάσταση αυθαιρεσιών και αδικιών του παρελθόντος. Μένουν ωστόσο πολλά ακόμα να γίνουν, όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επιστροφή των ομογενών στις εστίες τους».

 

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης τόνισε ότι «θα το ξαναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης» ενώ σημείωσε ότι πρέπει ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος να επισκεφτεί και την γείτονα χώρα.

 

Επίσης, όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις 8 Οκτωβρίου και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του συμβουλίου του ΟΗΕ, θα συγκληθεί για πρώτη φορά έπειτα από 19 μήνες, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα για συνομιλίες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Εντμάν Παναρίτι.

 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να αρθεί η απειλή του «casus belli» από την Τουρκία. «Δεν υπάρχουν για μας γκρίζες ζώνες. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Ούτε συζήτηση ούτε παρερμηνεία δέχονται. Το ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ας το καταλάβουν καλά αυτό» ανέφερε.

 

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά επισκέψεις Τούρκων βουλευτών και πολιτικών στη περιοχή. «Δεν πρέπει να μας φοβίζουν» τόνισε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ