Επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Ιταλία για Ασφάλεια και Ενέργεια
  Παρασκευή, 18 Φεβ 2011      13:10      0

Επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Ιταλία για Ασφάλεια και Ενέργεια

Επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, κατά την οποία συναντήθηκε...
με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν επί τάπητος πολυάριθμα ζητήματα, με τη διμερή συνεργασία να κατέχει την πρώτη θέση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μεντβέντεβ υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ρωσίας και Ιταλίας δεν είναι σημαίνουσες μόνο αυτές καθεαυτές, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν στρατηγικής σημασίας βήματα τόσο για την ΕΕ εν όλω, όσο και για το κάθε κράτος-μέλος της ξεχωριστά, προκειμένου να τεθούν γερά θεμέλια στους ευρωρωσικούς δεσμούς». Μάλιστα, έγινε αναφορά και στο ρόλο της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για την από κοινού εφαρμογή ενός συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή.

 

Οι συζητήσεις τόσο με τον κύριο Ναπολιτάνο όσο και με τον κύριο Μπερλουσκόνι, είχαν ως αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος να ανακοινώσει ότι «πρόκειται να υπογραφούν τρεις σημαντικές συμφωνίες, που αντανακλούν τις κοινές κατευθυντήριες των δύο κρατών».

 

Κατ’ αρχάς, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και συγκεκριμένα για τη στρατιωτική διέλευση από και προς το Αφγανιστάν διαμέσω του ρωσικού εδάφους, «τομέα, στον οποίο η Ρωσία ήδη συνεργάζεται με αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ένα εκ των οποίων – μετά την υπογραφή ξεχωριστής συμφωνίας – θα είναι και η Ιταλία».

 

Η δεύτερη συμφωνία θα αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, «βήμα ιδίως σημαντικό δεδομένης της κρίσης που διανύει η Ευρώπη την τελευταία περίοδο».

 

Και τρίτον, σύμφωνο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για το εμπόριο φυσικού αερίου καθώς και άλλων ενεργειακών πηγών – μεταξύ των οποίων και η πυρηνική ενέργεια.

 

Μεταξύ άλλων οι πολιτικοί ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα θέματα της διεθνούς πολιτικής, όπως η διεθνής ασφάλεια και τα τεκταινόμενα στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στα οποία επιθυμούν να εξευρεθεί λύση που θα συνάδει με το εσωτερικό δίκαιο των αναμεμειγμένων χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ