Επικίνδυνα κατευναστική η πολιτική του ΥΠΕΞ για τον νέο Αττίλα
  Πέμπτη, 20 Νοέ 2014      00:20      0

Επικίνδυνα κατευναστική η πολιτική του ΥΠΕΞ για τον νέο Αττίλα

Κλιμακώνουν τις απειλές οι Τούρκοι...

ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΝΕΑΡΧΟΥ*

 

Η καταβολή κάθε προσπάθειας για την αποφυγή κλιμακώσεως της κρίσεως που ξέσπασε με την εισβολή του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου είναι λογική και επιβεβλημένη, εφόσον έχει στόχο τον εξαναγκασμό της Τουρκίας, με διπλωματικά μέσα, να το αποσύρει από την Κυπριακή ΑΟΖ. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων και πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο να αυξήσουν το κόστος για την Τουρκική παρανομία και επιθετικότητα και να δημιουργήσουν έναν διεθνή συσχετισμό δυνάμεων –κατά πρώτο λόγο σε περιφερειακό επίπεδο– που να ακυρώνει και να αποτρέπει τελικά την Τουρκική κατάληψη της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τις επικρεμάμενες απειλές κατά της ΑΟΖ της Ελλάδος.

Η Άγκυρα επιδιώκει να μειώσει τις διεθνείς αντιδράσεις στον νέο «Αττίλα» που επιχειρεί να επιβάλει, να αφαιρέσει απ’ αυτές κάθε ουσιαστικό και δραστικό περιεχόμενο και να εμβολίσει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέων περιφερειακών στρατηγικών συμμαχιών που θα στρέφονταν εναντίον της και θα δημιουργούσαν έναν νέο περιφερειακό στρατηγικό συσχετισμό υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου. Εναλλακτικά, η Άγκυρα είναι έτοιμη να αποσύρει το «Barbaros», εάν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις και οι διεκδικήσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν, δηλαδή, η Ελληνική πλευρά καταστήσει το φυσικό αέριο της Κύπρου θέμα των διακοινοτικών συνομιλιών και αποδεχθεί την «ισότιμη» συζήτησή του από τις δύο κοινότητες, πριν από την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι:

• η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα ούτε στην ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου·

• η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβιβαζόταν σε ισότιμο μέρος του ψευδοκράτους·

• η Κύπρος θα έχανε εκ των προτέρων το στρατηγικό όπλο του φυσικού αερίου και θα προδιέγραφε τη λεόντειο διανομή του υπέρ της Τουρκικής πλευράς, με συμφωνία μεταξύ των δύο «ισοτίμων» κοινοτήτων, που θα περιελάμβανε «ισότιμη» συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, τριχοτόμηση της Κυπριακής ΑΟΖ, εφόσον η Άγκυρα αμφισβητεί επιπλέον την Κυπριακή ΑΟΖ και διεκδικεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της. Ανατολικά και Δυτικά, και εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ευρώπη, με αγωγό μέσω Τουρκίας·

• θα έμεναν μετέωρες οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, που έχει ήδη υπογράψει η Κύπρος ως Κυπριακή Δημοκρατία·

• θα έμεναν επίσης μετέωρες οι κινήσεις της Κύπρου για την αξιοποίηση του νέου γεωστρατηγικού της ρόλου και τη διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών – κατά πρώτο λόγο με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

 

Περισσότερα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου.

* Πρέσβεως ε.τ.

ΣΧΟΛΙΑ