Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση!
  Τετάρτη, 31 Οκτ 2012      13:01      0

Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση!

Οριακά οι αποκρατικοποιήσεις- Δεν πέρασε το άρθρο 4- Απόντες οι τρεις αρχηγοί...

Ονομαστική ψηφοφορία, ενδεικτική για τις αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας, διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κλπ. 

 

Από την καταμέτρηση των ψήφων 293 βουλευτών προέκυψε ότι έγινε οριακά δεκτό το νομοσχέδιο, γεγονός που υποδεικνύει τις εύθραστες ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Η τροπολογία με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καταψηφίσθηκε.

 

 

Έκαναν λάθος στην καταμέτρηση- Δεν πέρασε κι άλλο άρθρο!

 

Όσον αφορά στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε λάθος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας! Στο άρθρο 4 ψήφισαν 146 ναι, 121 όχι, 26 παρών και κατά συνέπεια δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 293 παρόντων βουλευτών.

 

Το άρθρο 4 αναφέρει: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

 

Αμέσως μετά την ψηφοφορία τόσο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψαν στο twitter ότι το άρθρο 4 δεν πέρασε, με τον κ. Καμμένο μάλιστα να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». 

Αναλυτικά:

 

Άρθρο 1:  173 ναι, 120 όχι  Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 2 (αποκρατικοποιήσεις):  148 ναι, 139 όχι, 6 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 3:  156 ναι, 135 όχι, 2 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 4:  146 ναι, 121 όχι, 26 παρών, καταψηφίσθηκε

Άρθρο 5:  158 ναι, 135 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία

Άρθρο 6:  173 ναι, 120 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία

Τροπολογία: 136 ναι, 143 όχι, 14 παρών, καταψηφίστηκε

 

 

Ρήγμα στην Κυβέρνηση

 

Τραυματισμένη βγαίνει η κυβερνητική συνοχή από την ψηφοφορία, καθώς αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέλεξαν είτε να δηλώσουν «παρών», είτε να καταψηφίσουν άρθρα και την τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ.Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι στην αρχή της ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 4, που αφορά στα Πανεπιστήμια και «όχι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.Οι βουλευτές ωστόσο δεν ακολούθησαν τη γραμμή, καταψηφίζοντας και άλλα άρθρα, ενώ κάποιοι είπαν «ναι» στην τροπολογία.Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος, ενώ βρισκόταν στη Βουλή δεν βρέθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας για να ψηφίσει. Απόντες ήταν και οι κύριοι Σαμαράς και Κουβέλης.

 

Από το ΠΑΣΟΚ, 15 βουλευτές τήρησαν διαφορετική στάση σε σχέση με τα άρθρα. Συγκεκριμένα: Δημήτρης Κρεμαστινός – Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου – Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
Άντζελα Γκερέκου – όχι στο 3
Πύρρος Δήμας – Ναι σε όλα (πηγε να το αλλαξει μετα – δε ξερουμε αν γινεται ομως)
Παραστατίδης – Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος – ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελεγκας – όχι στο 2 παρών στο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος - παρών στο 2
Κώστας Σκανδαλίδης – παρών στο 2
Θάνος Μωραΐτης – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία

 

Εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε, καταψήφισαν, είτε με «όχι» είτε με «παρών», το άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις:

 

Μιχάλης Κασσής

Θόδωρος Παραστρατίδης

Θεοδώρα Τζάκρη

Μάρκος Μπόλαρης

Γιάννης Δριβελέγκας

Κώστας Τριαντάφυλλος

Κώστας Σκανδαλίδης

Θάνος Μωραίτης

Χατζί Οσμαν Αχμέτ

 

Από τη ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές ψήφισαν παρών στην τροπολογία με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου που ψήφισε ναι σε όλα. 

 

Επτά βουλευτές δεν πήγαν καν στην ψηφοφορία:

Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ)

Μίμης Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ)

Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ)

Νίκος Νικολόπουλος (Διαγραμμένος βουλευτής της ΝΔ)

Νίκος Σταυρογιάννης (Διαγραμμένος βουλευτής της ΝΔ)

Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ)

Χρήστος Κατσιώτης (ΚΚΕ)

 

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

 

Πριν αρχίσει η ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.

Ο Γιάννης Στουρνάρας απέσυρε την τροπολογία για τον Αιγιαλό για να επανεξεταστεί, ενώ δεν αποσύρθηκε η τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ.

 

 

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιοΣυνοπτικά, τα άρθρα του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή έχουν ως εξής:Άρθρο 1ο: Αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Άρθρο 2ο: Κύρωση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.Άρθρο 3ο: Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού, και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.Άρθρο 4ο: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.Άρθρο 5ο: Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.


Άρθρο 6ο: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).Άρθρο 7ο: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η τροπολογία αφορά διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ