Εμπόδια από την Άγκυρα στις έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ
  Τετάρτη, 3 Μάι 2017      09:46      0
Ποια η αντίδραση της Λευκωσίας

Εμπόδια από την Άγκυρα στις έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ

Προειδοποίηση τόσο προς τη Λευκωσία, όσο και προς τις ξένες εταιρείες που έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνει η Τουρκία, αυτή τη φορά μέσω του Φεριντούν Σινιρλίογλου, μόνιμου αντιπροσώπου της Αγκυρας στον ΟΗΕ...

Με επιστολή του προ ολίγων ημερών στον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Σινιρλίογλου τονίζει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προχωρήσουν σε αυθαίρετες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εκμετάλλευσης στην υφαλοκρηπίδα της». 

Ως εκ τούτου, τονίζει ο κ. Σινιρλίογλου, η άδεια που παραχώρησε στις 6 Απριλίου η Κυπριακή Δημοκρατία για εκμετάλλευση του Οικοπέδου 6 «δεν έχει καμία επίδραση στα ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της». Στο έγγραφο προσδιορίζεται, επίσης, γεωγραφικά η περιοχή στην οποία η Αγκυρα θεωρεί ότι έχει υφαλοκρηπίδα. Βάσει της οριοθέτησης που κάνει η Τουρκία, στην Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρούνται λιγότερα από έξι μίλια υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων. 

Η Λευκωσία πάντως απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή Σινιρλίογλου. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε». Πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου χρειαστεί».

Πέρα από την κινητοποίηση σε επίπεδο ΟΗΕ και χθες η Αγκυρα, με NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας, ανακοίνωσε ασκήσεις με πυρά που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα ανοιχτά, βορειοδυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι εξακολουθεί να τελεί εν ισχύι (για την Αγκυρα) η NAVTEX 410/17, βάσει της οποίας τα τουρκικά ερευνητικά πλοία πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στον κόλπο της Αμμοχώστου, γίνεται σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται πρακτικά εγκλωβισμένη από διαρκείς τουρκικές δραστηριότητες, είτε επιστημονικού είτε στρατιωτικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Απομένουν ακόμα δύο συναντήσεις ανάμεσά τους εντός του Μαΐου και, θεωρητικά τουλάχιστον, σκοπός των επαφών είναι μια νέα διάσκεψη, παρόμοια με εκείνη της Γενεύης τον περασμένο Ιανουάριο. Ο κ. Αναστασιάδης, πάντως, δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί ότι «δεν τίθεται θέμα να συζητήσω νέα Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς Θεού. Αυτό είναι εκτός συζήτησης και το γνωρίζουν όλοι, ούτε καν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ως προς το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συμφωνήθηκε ότι επί της αρχής θα πρέπει να εφαρμόζονται, τονίζοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι «εγείρουν θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως».

Ο κ. Ακιντζί, από την πλευρά του, ζήτησε χθες εκ νέου αλλαγή της μεθοδολογίας συζήτησης με πιο ενεργή εμπλοκή του ΟΗΕ. Επίσης, ανέφερε σαφέστατα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία της συζήτησης για την εκ περιτροπής προεδρία.

ΣΧΟΛΙΑ