ΔΝΤ και Βερολίνο αποφασίζουν για εμάς - "Αναδιάρθρωση τώρα" λέει η
Λαγκάρντ
  Τρίτη, 18 Απρ 2017      09:49      0

ΔΝΤ και Βερολίνο αποφασίζουν για εμάς - "Αναδιάρθρωση τώρα" λέει η Λαγκάρντ

Στην επικείμενη εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (21-23 Απριλίου) στρέφονται πλέον τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της Ελλάδας...

...καθώς εκεί θα κριθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και κατ' επέκταση η... τύχη του δυσθεώρητου εθνικού μας χρέους.

Το Ταμείο αναμένεται να διεκδικήσει έναν όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρο οδικό χάρτη μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος, ικανών να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, προκειμένου το ΔΝΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Βερολίνο από την πλευρά του θα συνεχίσει να επιδιώκει οι όποιες αποφάσεις τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup του Μαΐου να μην μπορούν να ποσοτικοποιηθούν σε δισεκατομμύρια ευρώ για ευνόητους πολιτικούς λόγους.

Τα δε μέτρα για το χρέος είναι ξεκάθαρο ότι θα υλοποιηθούν μόνο υπό την αίρεση πλήρους εφαρμογής όχι μόνο των υφιστάμενων προβλέψεων του τρίτου Μνημονίου αλλά και των προαπαιτούμενων που θα ενσωματωθούν σε αυτό μετά το 2018.

 

Λαγκάρντ: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «δεν αμφιβάλει ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή της η διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ποσοστό του ελληνικού χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί θα καθοριστεί από την ανάλυση της βιωσιμότητάς του, πρόσθεσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το Ταμείο εκτιμά ότι το 1,5% είναι ένα λογικό ποσοστό. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βασίζεται τόσο στην ανάλυση των οικονομικών δεικτών όσο και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι πλεόνασμα 1,5% πριν την πληρωμή των δόσεων για το χρέος θα είναι λογικό με βάση τα όσα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες. Αν οι ευρωπαίοι αποφασίσουν διαφορετικά, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε μη εφικτές προβλέψεις ή να οικοδομούμε σε ένα μη δικαιολογημένο μακροοικονομικό πλαίσιο», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η διευθύντρια του Ταμείου απάντησε: «Είναι πιθανό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα οριστούν και θα εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις και ότι το βάρος του χρέους θα έχει προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο βάσει των κανόνων του ΔΝΤ και των λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», εξήγησε η Λαγκάρντ.


ΣΧΟΛΙΑ