Αυλαία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με επιστρατευμένους
καθηγητές- Από βιβλίο του Γ. Γραμματικάκη το θέμα στην Έκθεση
  Παρασκευή, 17 Μάι 2013      09:26      0

Αυλαία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με επιστρατευμένους καθηγητές- Από βιβλίο του Γ. Γραμματικάκη το θέμα στην Έκθεση

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έκαναν ντεμπούτο σήμερα, Παρασκευή, οι πανελλαδικές εξετάσεις...
για την εισαγωγή περίπου 100.000 υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 


Το θέμα που "έπεσε" είναι από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού». To θέμα αφορούσε το περιβάλλον με αναφορές στο διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων μέσω του ίντερνετ και γενικότερα την τεχνολογία.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εξετάσεις ξεκίνησαν χωρίς προβλήματα. Οι καθηγητές, επιστρατευμένοι, ήταν από νωρίς το πρωί στα εξεταστικά κέντρα, ενώ υπό το φόβο απουσιών, είχε οριστεί διπλάσιος αριθμός αναπληρωτών επιτηρητών.Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.


Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα της έκθεσης, γραμματικές, συντακτικές και εννοιολογικές παρατηρήσεις.


Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζής ανακοίνωσε τα θέματα μετά τις 10 το πρωί, αφότου εξήλθαν από τις αίθουσες οι υποψήφιοι.


Φέτος υπολογίζεται ότι θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ περίπου 75.000-76.000 φοιτητές και σπουδαστές.


Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, έκανε το μεσημέρι την ακόλουθη δήλωση:


«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχισαν σήμερα στην ώρα τους, όπως είχαμε δεσμευτεί εξαρχής και η πρώτη μέρα εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς προβλήματα.

Σε αυτό συνέβαλαν όλοι. Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους εκπαιδευτικούς που άσκησαν τα καθήκοντά τους με υποδειγματικό τρόπο.

Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους και στους μαθητές μας καλά αποτελέσματα».
Το θέμα


Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της έκθεσης που επέλεξε ομόφωνα η επιτροπή των εξεταστών, ήταν ιδιαίτερα προσπελάσιμο από τους υποψήφιους, σαφές, κατανοητό και μέσα στις δυνατότητες τους. 


Ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο.


Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ερωτήσεις οι εξεταστές ζητούσαν από τους υποψήφιους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου. Οι εξεταστές ζητούσαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι και το ότι ο άνθρωπος, αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του σύμπαντος, μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε με αγαθά είτε με πολέμους.Τα επόμενα μαθήματα


Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν την Τρίτη, 21 Μαΐου.

Φέτος υπολογίζεται ότι θα εισαχθούν σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ από όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων περίπου 75.000-76.000 φοιτητές και σπουδαστές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα γνωστοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθούν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά δελτία και το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής.
ΣΧΟΛΙΑ