"Αθώοι" δηλώνουν όλοι οι συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου
  Πέμπτη, 21 Φεβ 2013      09:16      0

"Αθώοι" δηλώνουν όλοι οι συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου

Έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής καταγγέλλει στην προανακριτική επιτροπή υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών...

Με διαδικασίες εξπρές εξετάστηκαν διαδοχικά από το πρωί της Πέμπτης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, οι 32 στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.Βασικός στόχος της εξέτασης ήταν να διαπιστωθεί σε ποιον συνεργάτη έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το επίμαχο cd, που είχε στείλει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών.Ωστόσο, κανείς από τους συνεργάτες δεν παραδέχτηκε ότι παρέλαβε το αρχείο.Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει στην κατάθεσή του ότι δεν θυμάται σε ποιον συνεργάτη του είχε δώσει το επίμαχο cd."Δεν ήθελαν να πιάσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή"Το απόγευμα άλλωστε έχει κληθεί να συνεχίσει την κατάθεσή του ο Χρήστος Αθανασίου, στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος χθες στην εισαγωγική του κατάθεση φέρεται να περιέγραψε ότι δεν υπήρχε βούληση και προθυμία για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. 


Ο κ. Αθανασίου κλήθηκε ως μάρτυρας στην επιτροπή γιατί συμμετείχε στην επιχειρησιακή μονάδα του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου. 


Όπως φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή, η έλλειψη βούλησης ήταν τέτοια που κάποια στιγμή τέθηκε επικεφαλής των διασταυρώσεων πρόσωπο που βρέθηκε να μην μπορεί να δικαιολογήσει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις!


Φέρεται επίσης να είπε ότι είχε στείλει αναφορές στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου για την ύπαρξη της λίστας Φαλσιανί αλλά οι αναφορές του να αγνοήθηκαν. Επίσης ο μάρτυρας επανέλαβε πως κατά την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, τον Οκτώβριο του 2010, είχε απευθυνθεί σε μέλος της ομάδας του ΔΝΤ που ήταν στη χώρα μας και του είχε ζητήσει να συνδράμει για την διαβίβαση της λίστας Φαλσιανί στην Ελλάδα για να λάβει την απάντηση πως αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση.Ποιο το κίνητρο της ενδεχόμενης αλλοίωσης;

  

Η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής παράταση των εργασιών μέχρι τέλος Μαρτίου.


Επίσης η Προανακριτική Επιτροπή προσανατολίζεται μέσα στο προσεχές διάστημα να ζητήσει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα τα 58 αρχεία που ανοίχθηκαν από τους 4 χρήστες του επίμαχου usb, γνωστού ως «usb Διώτη». Στόχος είναι να γίνει αντιστοίχηση των 58 αρχείων με ονόματα προκειμένου να υπάρξει ένα συμπέρασμα για το κίνητρο της αλλοίωσης της λίστας. Η έρευνα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ έχει ανατεθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και τις προσεχείς ημέρες που θα κληθεί να καταθέσει ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής κ. Παναγιωτόπουλος, μέλη της επιτροπής αναμένεται να του ζητήσουν να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα τα 58 αρχεία και ο μεγαλύτερος λογαριασμός που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

 

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής δηλώνουν ότι «το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας έχει στοιχειοθετηθεί από τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης στο USB». Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι «πρέπει να φωτιστεί και το κίνητρο της αλλοίωσης αυτής, διαφορετικά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αδιέξοδη η έρευνα και να στοιχειοθετηθεί ένα απλό πλημμέλημα, ενδεχόμενο που θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής». Για να μην περιοριστεί σε απλό πλημμέλημα τυχόν παραπομπή θα πρέπει να αναζητηθεί το κίνητρο, ανέφερε βουλευτής.

 

Στο κλίμα αυτό το ενδιαφέρον κάποιων μελών της προανακριτικής επιτροπής στρέφεται αφενός στον έλεγχο του ΣΔΟΕ και αφετέρου στην κατάθεση των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου που τα ονόματά τους ήταν στη λίστα Λαγκάρντ αλλά σβήστηκαν, έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη ότι τα χρήματα τους είναι φορολογημένα και νόμιμα και ότι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με τις ευεργετικές ρυθμίσεις του Νόμου Αλογοσκούφη. «Μένει να αποδειχθεί όμως η περίοδος κατά την οποία επαναπατρίσθηκαν, διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει παράταση της χρονικής ισχύος της», αναφέρει μέλος της προανακριτικής επιτροπής επισημαίνοντας πως αν τα χρήματα επέστρεψαν «χάριν» της παράτασης ισχύος που είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει κίνητρο για την αλλοίωση. Ελπίδες στηρίζουν μέλη της επιτροπής και στην αντιστοίχηση των 58 αρχείων με φυσικά πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ