Αρχή άνδρα δείκνυσι
  Τρίτη, 8 Μάρ 2016      12:55      0

Αρχή άνδρα δείκνυσι

Πριν από λίγες εβδομάδες από αυτή εδώ τη στήλη γράφαμε ότι έφτασε η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποδείξει αν είναι όντως ηγέτης και να πάρει γενναίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας...

Την Τετάρτη το βράδυ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση ο πρωθυπουργός μίλησε για περισσότερη από μισή ώρα από το βήμα της Βουλής. Ο τόνος του ήταν εξίσου αποφασιστικός και δραματικός στην αρχή της ομιλίας του, όταν αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα του Προσφυγικού. Μίλησε ουσιαστικά για το κοινό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης και με πυγμή κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, με τα μέσα που διαθέτει, δεν θα ανεχτεί συμπεριφορές που υπονομεύουν την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο χαρακτηρισμός «παρασυνάξεις» για τη Σύνοδο της Βιέννης και η αντιδιαστολή με τη στάση της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι κατέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσήλωσή του στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης στο εσωτερικό και των δύσκολων αποφάσεων που καλείται να πάρει, αναδεικνύοντας τις θετικές πτυχές τους. Μίλησε για τομή στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ ως προς τους αγρότες παρουσίασε τα οφέλη γι’ αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή θέση εν συγκρίσει με μια μειοψηφία συναδέλφων τους που θέλουν να απολαμβάνουν τα προνόμια μιας άλλης εποχής και εις βάρος των υπόλοιπων φορολογούμενων πολιτών. Μίλησε επίσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής με αφορμή τη σύλληψη του «εκδότη» και δύο «δημοσιογράφων» για εκβιασμούς σε στελέχη δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από κρατικές διαφημίσεις.

Πάνω απ’ όλα όμως τόνισε την ανάγκη να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον. Εμφανίστηκε βαθιά ευρωπαϊστής αλλά και φλογερός πατριώτης ταυτόχρονα, συνδυασμός που έλειπε τα τελευταία χρόνια από τον λόγο των ηγετών προηγούμενων κυβερνήσεων. Η έκφραση δε του πατριωτισμού του έγινε με τέτοιο τρόπο που τον διαχωρίζει από τους κάθε λογής πατριδοκάπηλους και εκμεταλλευτές του πόνου αθώων ανθρώπων και του πατριωτικού αισθήματος του ελληνικού λαού.

Από την άλλη πλευρά, γίναμε μάρτυρες του λυπηρού φαινομένου της απουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται τον ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Βουλή, φίλα προσκείμενα Μέσα στον κ. Μητσοτάκη παρουσίαζαν τις παράλληλες ενέργειές του ωσάν να ήταν εκείνος πρωθυπουργός.

Επειδή στην πολιτική αρχή άνδρα δείκνυσι, εμείς θα πούμε ότι στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα κανείς δεν περισσεύει και, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, στη δημοκρατία κανένας μας δεν είναι προσωρινός...

Στρυμών

 

Τεύχος 329

ΣΧΟΛΙΑ