Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο 19χρονος φερόμενος ως βομβιστής
της Βοστόνης
  Τρίτη, 23 Απρ 2013      09:11      0

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο 19χρονος φερόμενος ως βομβιστής της Βοστόνης

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών...

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε χθες κατηγορία για συμμετοχή στη διπλή επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, δήλωσε στους ερευνητές ότι ο αδελφός του κατηύθυνε τις φονικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας και πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ' αυτές, μετέδωσε το CNN.


Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως «οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσερνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους, έξω από οποιαδήποτε οργάνωση».


«Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τραυματισμένος και κρατούμενος σε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης, υποστήριξε πως ο αδελφός του, ο Ταμερλάν, 26 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αστυνομία, ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το ισλάμ» σύμφωνα με την πηγή αυτή, την οποία επικαλείται το CNN.Ο επιζήσας ύποπτος δήλωσε πάντως πως κανένα μέλος διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων δεν συμμετείχε στις ενέργειες των δύο αδελφών.


Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Τζοχάρ Τσερνάεφ απειλείται πλέον με την ποινή του θανάτου αφού χθες, ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό περισσοτέρων των 200.


Οι κατηγορίες οι οποίες απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε βάρος του 19χρονου Αμερικανού περιλαμβάνουν τη «χρήση όπλων μαζικής καταστροφής» , η οποία τιμωρείται με τη θανατική ποινή, διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Μια πρώτη ακροαματική συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 30 Μαΐου ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστόνης.


Η δικαστής δήλωσε πως, κατά την απαγγελία της κατηγορίας, ο κατηγορούμενος ήταν σε εγρήγορση, ικανός και διαυγής διανοητικά, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της απαγγελίας των κατηγοριών. 


Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος έχει τραυματισθεί σοβαρά στο λαιμό, ένευσε πολλές φορές καταφατικά με το κεφάλι και απάντησε μόνον «όχι»  όταν η δικαστής τον ρώτησε αν έχει τα μέσα για να προσλάβει συνήγορο.


Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του τσετσενικής καταγωγής Τζοχάρ Τσαρνάεφ σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπιστεί ως εχθρός μαχητής και συνεπώς δεν θα δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο.


Σε ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το FBI αναφέρεται λεπτομερώς στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του Τζοχάρ.


Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία αφηγείται εκεί πώς οι πράκτορές της εξέτασαν εικόνες από τις κάμερες επιτήρησης και από τους θεατές του Μαραθωνίου και παρατήρησαν πως οι δύο αδελφοί, οι οποίοι έφεραν μεγάλα σακίδια, είχαν συμπεριφορά διαφορετική απ' αυτή του υπόλοιπου πλήθους.


Ωστόσο τα κίνητρά τους παραμένουν σκοτεινά.


Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ βρισκόταν ακόμη χθες σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το FBI. Φέρει τραύμα στον αυχένα, που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι, πριν συλληφθεί, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο στόμα.


Καθώς εξακολουθεί να μην μπορεί να μιλήσει κανονικά, απαντούσε στους αστυνομικούς σποραδικά γραπτώς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η σύζυγος του Ταμερλάν, η Κάθριν Ράσελ, Αμερικανίδα που ασπάστηκε το ισλάμ και με την οποία ο Ταμερλάν απέκτησε μια κόρη, αρνήθηκε να μιλήσει στους αστυνομικούς, σύμφωνα με το δικηγόρο της, τον οποίο επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 


Η έρευνα συνεχίζεται με την ανάλυση των τηλεφωνημάτων, των τραπεζικών λογαριασμών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπόπτων.


Η έρευνα προσανατολίζεται επίσης στη Ρωσία και τους πέντε μήνες και δεκατρείς ημέρες που πέρασε ο Ταμερλάν το 2012 στο Νταγκεστάν, δήλωσε πηγή των τοπικών αρχών.Στη διάρκεια της διαμονής του εκεί, βρέθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στο στόχαστρο των δυνάμεων της τάξης, ενώ ήταν παρέα με έναν άλλο νεαρό άνδρα που παρακολουθούνταν επειδή ήταν ύποπτος για διασυνδέσεις με παράνομους ισλαμιστικούς κύκλους, σύμφωνα με την πηγή αυτή.Όμως η εσφαλμένη ορθογραφία του ονόματός του μπορεί να είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες διέφυγε από το ραντάρ του FBI και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε χθες ο Aμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ.
«Δεν ξέρουμε αν ήταν αυτός που το έγραψε λάθος» ή αν ήταν η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.ΣΧΟΛΙΑ