Αλ. Τσίπρας: Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί
  Πέμπτη, 15 Ιούν 2017      18:13      0

Αλ. Τσίπρας: Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί

Την αιισοδοξία του για την επιτυχή έκβαση του ελληνικού ζητήμσατος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη...

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

-Είστε αισιόδοξος, πως θα πάνε τα πράγματα, τον ρωτήσαμε λίγο πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο.

-Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί, μας απάντησε, χωρίς να πει τίποτε άλλο.

Όλων η σκέψη ήταν στο Eurogroup, στη διάρκεια της Τριμερούς και όσο να προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αίθουσα για την υπογραφή της κοινής «Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασαν πως ίσως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες γι΄ αυτό το θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, με τον τρόπο του, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου που θα γίνει η 4η Τριμερής στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει τη λύση που θέλει. Λίγη ώρα αργότερα στο γεύμα εργασίας οι δυο τους εξέφρασαν την ευχή και την επιθυμία η επόμενη Σύνοδος να βρει την Κύπρο επανενωμένη, μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

«Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που σε συνεργασία με την Ελλάδα προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχής, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 3ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχήμα στρατηγικής συνεργασίας» την τριμερή σύνοδο και ανέφερε πως οι εργασίες της, όπως και του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, επικεντρώθηκαν στην οικονομία και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Αποφασίστηκε να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχής στήριξης σε νέους επιχειρηματίες.

Επίσης, συζητήθηκε η ένταξη στην τριμερή συνεργασία των τηλεπικοινωνιών και της διασποράς, επειδή και οι τρεις χώρες διαθέτουν εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία πέρα από τα σύνορα τους. Ακόμη, συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ανοίγονται πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα, τόσο στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερη προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνεργασίας, δηλαδή του αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου και οπτικής ίνας που θα ενώσει τις τρεις χώρες.

Στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και επισήμανε πως αυτή η λύση «δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών, με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια. Ταυτόχρονα, σημείωσε το δικαίωμα του ισραηλινού λαού, όπως και των άλλων λαών της περιοχής, να ζει με ασφάλεια.

«Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε πάντα ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε, όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες μας είναι εποικοδομητική, καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωρούμε μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συμβάλλει στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη της περιοχής και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών. «Τα επόμενα βήματα είναι πολύ φιλόδοξα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτήν τη συνάντηση, θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος με δική του πρόταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι μία πόλη δυναμική, εξωστρεφής. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμα περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο», επισήμανε.

Αναστασιάδης: Συλλογική δουλειά απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις

«Επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά» για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της 3ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέσα «σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών» πραγματοποιείται η τρίτη τριμερής, σε συνέχεια των συναντήσεων σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ και ευχαρίστησε τον «αγαπητό φίλο και πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα» για την εξαίρετη φιλοξενία και την εξαίρετη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε τυχαία», είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν η πόλη «έφερε τον τίτλο της μητέρας του Ισραήλ», αναδεικνύοντας «εξαίρετες προσωπικότητες, ραβίνους, αλλά και ακαδημαϊκούς», και προσέθεσε:

«Ευρισκόμενοι εδώ, δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στους πέραν των πενήντα χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Νετανιάχου: Ο East Med θα μπορούσε ν' αποτελέσει επανάσταση

«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την οποία επισφραγίστηκαν πριν από λίγο, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Νετανιάχου είπε πως «έγιναν προκαταρκτικές μελέτες, που μοιάζει να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλά υποσχόμενο το έργο αυτό».

«Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως», σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «επίσης ενδιαφέρουσα όμως και με πολύ περισσότερες δυνατότητες, είναι η ενέργεια του νου, ο πραγματικός πλούτος σήμερα δημιουργείται από προϊόντα του ανθρώπινου νου».

ΣΧΟΛΙΑ